Vii­ni-tas­tin­gin tun­nel­mia Ii­sal­mes­ta 18.5.

Oli helluntain aatto 18 toukokuuta, kun tuoksuivat tuomet ja viljojen voima Jokimäen mailla.

Luvassa oli tulevan alkukesän vehreyttä ja lentäväisten sinfoniaa sekä Mallan ja Esan lupaama viini-tasting.

 

Tastingin innostamina saapui kymmenen osallistujaa Jokimäelle omin kyydein sekä bussilla tulleiden loppumatkan kyyditsijöinä Esa ja Manfred.

 

Istuttiin mukavasti valoisassa olohuoneessa ja ilmassa oli odottava tunnelma. Tästä se sitten alkoi usean tunnin mittainen viinitastingi, maittavien ruokalajien kera.

 

 

Motto: ” elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi huonoihin viineihin”

 

Marjut ja Manfredlangefeld suoraan saksanmaalta, ammattilaisia viinitastingin järjestäjiä, olleet Mallan ja Esan ystäviä jo vuosia.

 

Tuo sama viineihin liittyvä motto sopii Mallan keittiöstään loihtimiin makuelämyksiin joita ilman viinitkin olisivat olleet vailla sitä jotain.

 

Alkumaljaksi Marjut tarjoili jalallisissa laseissa Sander Scheurebe kuohuviinin, Mallan toivottaessa meidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi tastingiin, ja hetken päästä siirtymään suosiolla ruokasalin puolelle  kahdeksan ruokalajin pitkälle lounaalle. Onneksi matkustamisen vuoksi oli aikainen aamupala ainoa nautittu ateria siltä päivältä.

 

Nostettiin yhteinen tervetuliaismalja maistellen Sander Scheurebe luomuviinille ominaista rypäleistä saatua, aavistuksen tuntunutta makeutta. ”Hienoisen makeaa ja kuplivaista, hyvää”, totesi moni maisteltuaan.

 

Marjutin toimiessa tulkkina,Manfred toivotti meidät saksankielellä tervetulleiksi ajatuksellaan, ”te jotka ette näe, on teillä kenties olosuhteisiin nähden tarkempi maku- ja hajuaisti, kuin näkevällä kanssakulkijallanne.” Samalla hän tuli heittäneeksi meille haasteen viini-tastingiin ja saksankielen osaamistestin. Löytyihän niitä useita kielen osaajia, Malla ja Esa ovat jo ”konkareita” saksahan sujui heiltä kuin ”vettävaan”.

 

”Muistattehan pitää viinilasianne kiinni siitä lasin jalkaosasta, viini lämpenee jos otatte lasiosasta kiinni”, Marjutin ensimäinen opetus.

 

Kermainen korvasienikeitto, kotipatonki Extra Vergine oliiviöljyn kera ja Knobloch Grauerburgunder valkoviini.

 

Malla oli valmistanut herkullisen, makunystyröitä hivelevää, korvasienikeittoa alkukeitoksi ja paistanut kotipatongit.

 

”Pyöritelkää viiniä lasissanne ja tuoksutelkaa mikä tuoksu nousee esiin”, Marjutin opetus kaksi.

 

Hedelmäinen salaattilautanen yrttikermaviilikastikkeella ja Armonia Blanc Bassac viini.

 

Hedelmäisen salaatin ja viinin yhteen sopivuutta maisteltiin - olikohan vähän liian voimakasta tai terävää viiniä - se on - makuasia sanotaan.

 

”Maistelkaa, mitä makuja nousee esiin viinistä - maisteltuanne - se voi olla mitä tahansa, aivan miltä teistä itsestänne tuntuu”, opetus kolme.

Omena, banaani ja mitä muita makuja nousikaan esiin viinistä.

 

Savunmakuinen kalakukko, voi ja Stellar Pinotage viini.

 

Olipa ahti antanut antimiaan edellisenä päivänä ahkerille kalastajille Vieremäjoesta.

Tuoreista kaloista tehtyä kalakukkoa ja aurajuustoa mausteena, otin vielä lisää, armottoman hyvää.

 

 

Täytetään koko tastingin ajan myös kattaukseen kuuluvat vesilasit.

 

 

”Suomalaiset juovat muutenkin liian vähän vettä viinin kanssa” Marjutin opetus neljä.

 

Kasvislasagne, rugolaa. Meidän piti nauttia tämä kevyen Bardolino Chiaretton, rose-tyyppisen viinin kera. Viini unohtui jääkaappiin ja mitähän viiniä maisteltiin...Taisi olla Chsiileläistä punaviiniä, luomua.

 

Kasvislasagnekin oli hyvää ja täyttävää, kastike pelkkää kermaa ja makuna löytyi ainakin selleri.

 

”Jos punaviini on terävää sen voi laittaa dekantointumaan eli ilmastoitumaan jopa kaksi vuorokautta ennen tarjoilua. Marjutin opetus viisi.

 

Sain olla ”koekaniinina” kun Esa esitteli meille Yhdysvalloista tilaamaansa kartion muotoista viinin ilmastoinnin nopeuttamiskartiota. Ideana se, että kartion leveämmästä päästä kaadetaan viini kartion kapeamma aukon kautta lasiin. Maistelin... ja todellakin se toimi. Loisto keksintö. Kukahan on ollut ensimäinen joka on tuotakin keinoa kokeillut ja minkälaisella vempeleellä?

 

Gratinoidut uunikasvikset, naudan ulkofilepihvi ja cab sauv Armador Etelä-Afrikkalainen punaviini.

 

Nuoren vasikan ulkofileetä voissa nopeasti paistettuna ja kermassa haudutettuna. Voi ihme mikä herkullinen maku, ilman mitään kommervenkkejä...Loistavaa Malla! Ja viini sopivan paahdetun makuista. Kuka löysi paahdetun maun? Kirsikkaa kyllä löytyi voimakkaan aromin joukosta.

 

”Viiniä voi myös ilmastoida kaatamalla viinin lasiin normaalia korkeammalta jolloin viiniin sekoittuu ilmaa enemmän” Marjutin opetus kuusi.

 

Tässä vaiheessa sopiva tauko ennen jälkiruokaa. Lasiterassilla istuskeltiin ja vaihdettiin ajatuksia päivän maukkaista antimista

 

kahvi ja mokkapalat

 

Kahvi jälkiruokana keventää oloa ja mokkapala mukavan makea, piste muun herkuttelun päälle.

 

”Viini on sopivaa ruokalajille silloin, kun se ei erotu ruoasta vaan täydentää makua” Marjutin opetus seitsemän.

 

Juustolautanen ja Rosso Vino appassite Demetra viini.

 

Ja lopuksi viinitastingin kruunasi parmesaan, sinihome ja Valion kreivitär juustot.juustot sekä hyvä viini, mikä makuelämys!

 

”Yllättävien vieraiden kestitykseen, kun ei ole mitään erityistä tarjottavaa, sopii aina Extra Vergine oliiviöljy, patonki ja hyvä viini” Marjutin opetus kahdeksan.

 

Vatsat pullollaan ja pullot kainalossa lähdettiin kotiin - niin - hmmmmmm - hienoa oliiviöljyä...mitäs muuta ajattelittekin?

 

”Kaikkisuuden hallitsija, supista kätes ja rajoita mun onneni virta, joka koskena päälleni vuotaa! Pane määrä, pane määrä tälle autuudelle ja suo meille pyhän tyyneytes voimasta kantamaan iloa, joka sieluni täyttää, täyttää ja pyörryttää mua heikkoa naista. Niin tyyneys ja rauha ainiaan!”

-Aleksis Kivi, Yön ja päivän loppusanoja

 

Malla, Esa, Marjut ja Manfred!

Isot kiitokset teille, meiltä kaikilta tastingiin osallistuneilta!

 

P.S. Halutessanne joskus tutustua Langefeldien luomuviineihin ja kenties vaikka hankkiakin niitä, on tässä teille nettiosoite josta löytyy tarkempaa tietoa:

http://www.weinwelt-langefeld.com

 

Tekstin kirjoitteli, Kirsti