Yhteistyö ja vaikuttaminen
Yhdenvertaisuus tarkoittaa kaikille ihmisille samoja ihmisoikeuksia ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia. Otamme tarvittaessa kantaa yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden toteutumiseen yhteistyössä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan kanssa. Teemme monipuolisesti yhteistyötä niin julkisten organisaatioiden kuin oppilaitostenkin kanssa ja osallistumme tapahtumiin, joiden kautta tuomme näkyväksi yhdistyksemme toimintaa ja näkövammaisuutta. Saavutettavuutta ja esteettömyyttä edistämme yhdistyksemme kautta monipuolisesti.
Teemme yhteistyötä alueen kuntien, seurakuntien, järjestöjen, hyvinvointialueen ja NKL:n alueyhdistysten kanssa. Yhteistyö on viestinnällistä, suunnittelutoimintaa ja erilaisten tapahtumien järjestämistä. On tärkeää, että näkövammaisuutta tehdään näkyväksi erilaisissa tapahtumissa ja viestitään laajasti verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Yhdistystä voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.
Saamme toimintaan avustusta STEA:ta, Näkövammaisten liitolta ja muutamalta kunnalta.
Oppilaitos- ja opiskelijayhteistyö on tärkeä osa toimintaa. Yhdistykseen käy tutustumassa eri oppilaitosten opiskelijoita ja osallistumme mahdollisuuksien mukaan vaikuttamishankkeisiin. Osallistumme vuosittain Yhdistys suunnistus ja YhdistysApprot -tapahtumiin, joissa toisen asteen ja korkeakouluopiskelijat kiertävät yhdistyksiä keräten leimoja toiminnallisista yhdistyspisteistä.
Yhdistyksen toimintaa ja näkövammaisuutta tuodaan näkyväksi toritapahtumissa, hyvinvointimessuilla, Kuulon- ja näön päivässä ja muissa yleisötapahtumissa. Järjestämme somekampanjoita, joiden tavoitteena on lisätä näkövammaistietoa. Panostamme vuosittain erityisesti Valkoisen kepin päivään 15.10. ja Sokeiden viikkoon, joka alkaa aina marraskuun toisella viikolla. Sokeiden viikolla on vuosittainen oma teemansa.
Vaikutamme osallistumalla julkisten rakennusten suunnitteluvaiheessa esteettömyyskartoituksiin ja otamme kantaa jo valmiisiin ratkaisuihin. Vaikutamme myös eri organisaatioiden verkkosivujen saavutettavuuden parantamiseen.
Teemme yhteistyötä alueemme eri organisaatioiden kanssa esteettömyystiedotteiden jakamisessa, jolloin näkövammainen saa alueellisesti reaaliaikaista tietoa esteettömyydestä eri kohteissa. Esimerkkeinä tietyömaat ja rakennuskohteet.
Yhdistyksellä on alueellisesti näkövammaisedustus vammaisneuvostoissa, joissa edustajat ottavat kantaa ja edistävät näkövammaisasioita.