Siirry pääsisältöön
Pohjois-Savon Näkövammaisten logo.
Pohjois-Savon Näkövammaisten logo.

Sokeiden kuun­nel­ma­pal­kin­to Tun­te­mat­to­mal­le numerolle

Sokeiden kuunnelmaraati palkitsi vuoden 2023 parhaana kotimaisena kuunnelmana Merja Maijasen käsikirjoittaman ja ohjaaman Tuntematon numero -kuunnelman. Äänisuunnittelu on Janne Jankerin, musiikki Miika Snåren. Rooleissa ovat Satu Tuuli Karhu, Annastiina Gylling ja Daniel Virtanen.

Kuunnelmassa käsitellään polttavan ajankohtaista aihetta. Kontrolloivan ja väkivaltaisen miehen alistama vaimo pohtii yhdessä auttajansa kanssa, uskaltaisiko hän paeta tuhoisasta suhteesta. Päätös on tehtävä ennen kuin mies palaa kotiin.  Kuunnelma on klassinen trilleri, jossa puhelinkeskustelun tunnelma tiivistyy hetki hetkeltä. Tuntematon numero pakottaa kuulijansa pohtimaan omia pelkojaan ja miettimään sitä, miten voisi auttaa lähisuhdeväkivallan uhria. 

Raati valitsi toista kertaa myös Vuoden kuunnelmatekijän. Vuoden 2023 kuunnelmantekijänä Sokeiden kuunnelmaraati palkitsee näyttelijä Leena Uotilan. Uotilan herkästä äänestä on 50-vuotisen uran aikana tullut suomalaisille rakas ja tuttu. Roolityö kuunnelmassa Rakkauden hullu Don Quijote tuo koskettavalla tavalla esiin Uotilan näyttelijäntyön piirteet. Hänen ääni-ilmaisunsa on vivahteikasta ja syvästi eläytyvää. Leena Uotilalla on kyky tulkita taitavasti ristiriitaisia tunteita. Hän tuo mestarillisella tavalla näyttelemänsä hahmon tähän hetkeen. 

Sokeiden kuunnelmapalkinto jaettiin nyt 57. kerran. Voittajan valitsee viisijäseninen raati, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Raadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Voittaja valittiin Ylen vuonna 2023 radiokanavilla ja Yle Areenassa esittämistä kotimaisista kuunnelmista. Uusia kuunnelmia julkaistiin viime vuonna kymmenen ja kuunnelmasarjoja neljä. 

Tuntematon numero esitetään uusintana Yle Radio 1:ssä ti 9.4. klo 19.02.