Siirry pääsisältöön

Valokiila 17/2024 

Valokiila 17/2024   
Valokiila on kuunneltavissa Daisy- online-palvelun kautta 13.09.2024 alkaen ja ilmestyy Audio-CD:nä postitse myöhemmin. 

Puheenjohtaja Tuomo Burman
Tervehdys hyvät Valokiilan kuuntelijat. Täällä on äänessä Burmanin Tuomo Pohjois- Savon näkövammaiset ry, n puheenjohtaja. Teen tätä äänitystä kotonani keskiviikkona 11. päivä syyskuuta. Iphonen säätietojen mukaan ulkona on 20 astetta lämpöä ja pilvistä, että taitaa olla nämä helteet nyt ohi. Ja sitten. Varoitan jo tässä vaiheessa, että täältä saattaa kuulua jotakin remontin ääniä. Meillä täällä taloyhtiössä särkiniemessä missä asun, niin tehdään tällä hetkellä elementtien saumausta ja sieltä sitten voi kuulua yhtä ja toista välillä, mutta toivottavasti se ei häiritse. Onpahan nyt ainakin elämän ääniä.
Minulle Marjoriikka toimistosihteerimme välitti pari kysymystä, mitä minulta on kysytty? Ensinnäkin se, että näkevätkö sokeat henkilöt unia. No omasta kokemuksesta voin sanoa että kyllä, mutta eivät näe. Eli minulla itselläni ja vain minulla henkilökohtaisesti on sillä tavalla, että unet ovat unia, jossa kaikki muut aistit kyllä toimii paitsi näkö. Ei koska itse olen ollut syntymästäni asti sokea, niin eihän sitä oikeastaan sitä näkö kuvitelmaa voisi silloin ollakaan. Ja toinen asia mitä on kysytty ja minkä ajattelin nyt teille tässä paljastaa niin on se että no tätä on kysytty että lähdenkö jossain vaiheessa ihan kokonaan tekemään radiotyötä. No semmoisesta ei ole tällä hetkellä suunnitelmaa, mutta koko ajan teen radio deille parin ohjelman editointeja ihan täällä Kuopiossa kotona ja sitten toimitan ne tuonne Helsinkiin radio deille valmiiksi muokattuina ohjelmina, että he voivat sitten ne lähettää ulos ja toki näitä podcasteja teen muutamalle taholle myös. Oikeastaan jo viime kerralla kun tein tätä valokiilan juttua olisi pitänyt mainita, mutta se nyt jää mainitsematta niin mainitsenpa siis nyt eli on ilmestynyt sellainen kirja kuin Suuri valhe vammaisuudesta ja sen ovat kirjoittaneet Sofia Tawast ja Riikka Leinonen luultavasti se ei vielä ole Celiassa, mutta tulee kyllä varmaan ennen pitkää. Siitä kirjasta on aika paljon kirjoitettu eri paikoissa ja siellä on mielenkiintoisia käsitteitä muun muassa vihamielinen arkkitehtuuri eli tarkoittaa sitä, että joihinkin yleisiin tiloihin ei esimerkiksi jätetä tarpeeksi penkkejä, että ihmiset voisivat levähtää, kun halutaan, että ei toivotut ihmisryhmät pysyvät sieltä pois ja samallahan siitä sitten on vaikeutta meille vammaisille ja niin edespäin. Suosittelen jos saatte kirjan Suuri valhe vammaisuudesta käsiin niin lueskelkaapa toki. 
No sitten pari vähän semmoista virallisempaa asiaa, ettei mene kokonaan tähän höpinä puolelle. Höpinää kyllä syntyisi, mutta se ei ehkä ole nyt tämän puheenjohtajan palstan tärkein asia. Tuossa lokakuun 1. päivä joka on tiistai niin olen sitten Maija-Leenan kanssa vierailemassa maakunnassa eli olemme Varkauden kerhon vieraana. Eli kaikki sieltä suunnalta kannattaa tulla sitten meidän juttuja kuuntelemaan, mutta siitä nyt varmaan sitten tarkemmin vielä kertoillaan myöhemmin. Ja toinen asia on sitten, että Pohjois-Savon näkövammaiset ry:n seuraava hallituksen kokous pidetään keskiviikkona 25.9 Ja kuten voi arvata, niin kyllähän siellä niitä toimintasuunnitelmaa, talousarviota ja semmoisia asioita varmasti käsitellään. No tässäpä tärkeimmät Tuomolta tällä kertaa tähän Valokiilaan. Suosittelen vielä, että pysykää Valokiilan suhteen kuulolla, siellä ne aina ne tärkeimmät asiat sitten tulevat ilmoitetuksi, kun valokiilaa selailee. Jos haluat yhteyttä Tuomoon, niin sehän toki onnistuu. Nimeni on Tuomo Burman. Sähköpostiosoitteeni on tuomo.burman@psnry.fi ja puhelinnumeroni on 0400677306. Iloista syksyä jokaiselle valokiilan kuulijalle. Moi moi.

Oikeuksienvalvonnan asiantuntija Maarit Halonen tiedottaa
Tervehdys kaikille kuuntelijoille. Täällä äänessä oikeuksienvalvonnan asiantuntija Maarit Halonen. Tämä syyskuisen oikeuksienvalvonnan tiedotteen aiheena on Pankki palvelut ja verkkopankkitunnukset.

Ku­lut­ta­jal­la on la­ki­sää­tei­nen oikeus saada verk­ko­pank­ki­tun­nuk­set
Kaikilla on oikeus perusmaksutiliin ja verkkopankkitunnuksiin. Pankki ei saa estää verkkopankkitunnusten saamista esimerkiksi näkövamman perusteella. Talletuspankin on maksutiliä, maksupalveluita ja sähköisen tunnistamisen palveluita tarjotessaan tarjottava niitä yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi. Voimassa olevan luottolaitoslain lähtökohtana siis on, että peruspankkipalveluita myönnetään henkilölle vammasta riippumatta.

Kohtuulliset mukautukset pankkipalveluissa

Pankkien on tarvittaessa mukautettava palveluitaan toimintarajoitteisille henkilöille ja varmistettava palveluiden toimivuus myös apuvälineillä. Luottolaitoslain hallituksen esityksessä mainitaan nimenomaisesti, että mahdollisia mukauttamismuotoja voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan käytön salliminen peruspankkipalveluita käytettäessä. Pankkien perusteluna tunnusten myöntämisestä kieltäytymiselle on usein se, että tunnukset ovat lain mukaan henkilökohtaiset, eikä niitä saa luovuttaa toiselle henkilölle. 

Yhdenvertaisuuslaki- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki 15 § edellyttää, että palveluntarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa käyttää yleisesti tarjolla olevia palveluita. Avustajan käytön salliminen verkkopankkitunnuksilla asioitaessa voidaan hyvin perustein katsoa yhdenvertaisuuslain tarkoittamaksi kohtuulliseksi mukautukseksi. 

YK:n vammaissopimus - Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki on Suomessa voimassa laintasoisena.  Sopimuksen yleisiin periaatteisiin kuuluvat muun muassa vammaisten henkilöiden täysimääräinen ja tehokas osallistuminen ja osallisuus yhteiskunnan eri toimintoihin, vammaisten henkilöiden vapaus tehdä omat valintansa sekä mm. palveluiden esteettömyys ja saavutettavuus. Näiden periaatteiden toteutuminen edellyttää, että vammaiset henkilöt saavat riittävän ja sopivan tuen osallistumisen ja valintojen tekemisen sekä esimerkiksi asioimisen tueksi. Pankkitunnusten käytön mahdollistaminen sopivan tuen avulla olisi myös YK:n vammaissopimuksen säännösten mukainen ratkaisu. Pankkipalvelujen tulee olla tosiasiassa saavutettavia myös kehitysvammaisille tai vastaavaa tukea tarvitseville ihmisille.

 

Verkkopankkipalveluiden käyttäminen näkövammaisena

Näkövammaisena voi käyttää verkkopankkitunnuksia joko itsenäisesti tai avustettuna tarvittavien apuvälineiden kanssa. Tietokoneessa, tabletissa tai älypuhelimessa voidaan käyttää joko suurennosta tai puheohjelmaa, joiden käyttöön saa koulutusta esimerkiksi näkövammaisyhdistyksen tietotekniikkakouluttajalta. Näkövammainen henkilö opettelee ja muistaa itse asiakastunnuksen ja pysyvän salasanan. Vaihtuvan salasanan tai varmenteen lukemiseen hän saattaa tarvita apua. Siten avuntarve on siis avustamista, ei puolesta asiointia, eikä avustajan ole mahdollista käyttää tunnuksia itsenäisesti. Näkövammaisen henkilön ei ole tarpeen luovuttaa tunnuksiaan avustajalle. 

 

Konkreettisia neuvoja

Finanssivalvonta, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE tai kuluttajaviranomainen ovat tahoja, joihin voi ottaa yhteyttä, mikäli asiakas ei saa pankkitunnuksia vammansa vuoksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu saattaa arvioida pankin toiminnan syrjiväksi ja auttaa asian viemistä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaistavaksi.

Edunvalvonta ei ole vaihtoehto sille, ettei vammainen henkilö saa verkkopankkitunnuksia. 

Edunvalvoja määrätään vain silloin, jos henkilö ei pysty terveydellisen syyn takia hoitamaan itse asioitaan eivätkä ne tule millään muulla tavalla hoidetuiksi. Digi- ja väestötietoviraston (DVV) suosittele edunvalvontaa kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa toisen asioita. Myös perusmuotoisessa edunvalvonnassa oleva ihminen on edelleen oikeustoimikelpoinen, joten hänen tulee saada tunnukset. Edunvalvonnasta löytyy tietoa DVV:n sivuilta:

https://dvv.fi/edunvalvonta-ja-toisen-asioiden-hoitaminen- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki

Mukavia syyspäiviä tallaisella tärkeä asialla aina silloin nämä pankki asiat aina silloin tällöin nousevat esiin ja se on tosiaan tärkeää muistaa, että meidän yhdenvertaisuus laki velvoittaa, että ne palvelut tulee tarjota esteettöminä kaikille ryhmille. Ja tuossa mainittiinkin, tuossa tiedotteessa näistä tahoista, joihin voi olla yhteydessä, mikäli syrjintää näissä kokee. Tämä syksy on tosiaan ollut lämmin, kuten kaikki tiedämme. Edelleen itse haluan roikkua ajatuksessa että elämme tätä loppukesää vaikka oikeasti kalenteri sanoo että syksyä tässä jo mennään ja ollaan jo hyvää matkaa menty. Silti toivottelen teille kaikille mukavan lämpöisiä syyspäiviä.

Toimisto tiedottaa
Uutta
Yhdistyksen verkkosivut ovat päivittyneet. Pääset tutustumaan osoitteesta www.psnry.fi. 

Ilmoituksia
Näkövammarekisterin teemaseminaari: Ajan kohtaista silmätutkimuksesta, diabeettinen retinopatia ja glaukooma
Näkövammarekisterin maksuton teemaseminaari Team:ssä pe 20.9. klo 9-15. Poimintoja ohjelmasta:
9.15-9.45 Mitä on tapahtunut diabeettisen retinopatian aiheuttamalle näkövammaisuudelle? Hannu Uusitalo
10.00-10.45 Diabeettisen retinopatian Käypä hoito -suositus, Paula Summanen
11.00-11.45 Mitä uutta diabeettisen retinopatian hoidossa? Nina Hautala
12.45-13.15 Mitä uutta glaukooman genetiikasta? Joni Turunen
13.30-14.00 Glaukooman aiheuttama näkövammaisuus, kustannukset ja vaikutus elämänlaadulle, Petri Purola.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja
laura.tolkkinen@nakovammaistenliitto.fi 
Teams-linkki lähetetään osallistujille.

Kuopion Hyvinvointimessut 28.-29.9.
Yhdistys on mukana tapahtumassa Tukipilarin teltassa lauantaina 28.9. klo 10-17.
Kuopion Hyvinvointimessut tarjoaa vinkkejä kaikille hyvinvoinnista, kauneudesta, terveydestä ja liikunnasta kiinnostuneille. Messuja vietetään Kuopio-hallissa.
Messuilla on mahdollista saada alan asiantuntijoiden neuvoja hyvinvoinnin edistämiseen sekä tutustua alan yrittäjiin ja tuotteisiin. Messuilla kohtaavat hyvinvoinnista kiinnostuneet messukävijät ja alan yritykset. Hemmottele itseäsi – lähde ihastuttaville Hyvinvointimessuille. Hyvinvointimessujen kanssa järjestetään Kuopio-hallissa yhtä aikaa myös Kädentaitomessut, johon pääset samalla lipulla. Kaksi ihanaa tapahtumaa yhdessä.
Lisätietoja osoitteesta mediapromessut.fi.

Päin näköä podcast 
Tällä kertaa Päin näköä -jaksossa keskustellaan erilaisesta pistenäytöstä. HumanWaren Mantis Q40 on pistenäyttö, johon on kiinteästi integroitu normaali tietokoneen näppäimistö. Kenelle tällainen sopii ja mitä hyötyä voi olla siitä, että pistenäyttö ja tietokoneen näppäimistö ovat samassa laitteessa. Jos haluat linkin podcastiin sähköpostitse, voit soittaa Marjoriikalle puhelin 044 061 3161 tai voit laittaa sähköpostia aanilehti@psnry.fi

Iltapäiväkahvitilaisuuksia lasten ja nuorten huoltajille
Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonta järjestää kerran kuukaudessa lyhyen infomaisen iltapäiväkahvittelun huoltajille. 
Teemat vaihtuvat kuukausittain liittyen näkövammaisten lasten ja nuorten arkeen ja palveluihin. Ota kuppi kuumaa, mukava asento ja tule mukaan kuulemaan aiheesta.
to 19.9. klo 16- 16.30 ”Näkövammainen lapsi, nuori ja vammaispalvelut” 
ti 8.10. klo 16- 16.30 ”Näkövammainen lapsi, nuori ja yksilöllinen kuntoutus” 
ke 6.11. klo 16- 16.30 ”Lapsi ja aivoperäinen näkövamma” 
ti 10.12. klo 16- 16.30 ”Näkövammainen lapsi, nuori ja sosiaalinen media” 
Ilmoittautumisesta ja iltapäiväkahvitilaisuuksista lisätietoa
Annika Tyynysniemi
oikeuksienvalvonnan asiantuntija
050 352 1945
annika.tyynysniemi@nakovammaistenliitto.fi

Tapahtumat
Tekoäly tutuksi -koulutus
Mietityttääkö tekoäly ja mitä se oikeastaan on? Nyt on oiva mahdollisuus saada vastauksia tekoälyä koskeviin kysymyksiin!
Yhdistys järjestää Tekoäly tutuksi -koulutuksen etäyhteydellä to 26.9. kello 13-14. Koulutus järjestetään yhteistyössä Kuopion kansalaisopiston kanssa ja se on osa Kansalaisopiston Esteet nurin -hanketta, joka pureutuu esteettömyys- ja saavutettavuusasioihin. Kouluttajana toimii Ari-Pekka Väisänen, koulutussuunnittelija, Kuopion kaupunki/Kuopion kansalaisopisto. Koulutuksessa kerrotaan mitä tekoäly on ja mitä sillä voi tänään tehdä. Koulutuksen tarkoitus on tarjota tavalliselle kansalaiselle perustietoa tekoälystä ja selventää siihen liittyvää hämmennystä. 
Kouluttajalle voi jättää etukäteen kysymyksiä, joita hän käy koulutuksen aikana läpi. Puheenvuoroja ei jaeta koulutuksen aikana. Ilmoittautumiset ja kysymykset tulee jättää toimistolle Marjoriikalle puh. 044 061 3161 tai aanilehti@psnry.fi viimeistään to 19.9. kello 14 mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujalle lähetetään osallistumislinkki sähköpostitse. Koulutukseen on mahdollista osallistua etänä myös puhelimitse. Jos haluaa osallistua puhelimitse, voit olla yhteydessä Marjoriikkaan. Koulutus on osallistujalle maksuton.

Varmistuneet luennon kuuntelupaikat:
Kuopion toimintakeskus
Yhdistystalo Vakka os. Pohjolankatu 4, 74100 Iisalmi
Jos tulet kuuntelemaan luentoa kuuntelupaikalle, tästäkin ilmoitettava Marjoriikalle.

Koulutus kart­ta­pal­ve­luis­ta
Koulutuksessa käydään läpi erilaisia karttapalveluita, kuinka niitä käytetään, mihin niitä käytetään ja harjoitellaan niillä reittiohjeen etsimistä.
Koulutus järjestetään toimintakeskuksella 10.10.2024 klo 12-14.
Ilmoittautumiset 7.10 mennessä sähköpostitse ville.huttu@psnry.fi tai puhelimitse 044 310 0266.
Tervetuloa mukaan!

Neule- ja askertelukerho
Pohjois-Savon näkövammaiset ry järjestää käsityökerhon toimintakeskuksella to 31.10. klo 10-13. Kuninkaankatu 23A. Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin, toiveet ohjelmasta käsityövastaavalle Kyllikki Luhtapurolle puhelin 044 382 0698. Ilmoittautumiset kerhoon Kyllikille viimeistään pe 25.10. mennessä.

”Hyvän ystävän kosketus” -konsertti isänpäivänä 10.11. klo 18 Sokeiden viikolla 
Paikka: Iisalmen kulltturikeskus Carl Collan-sali 
Lipun hinta 15 euroa
Konsertista saatavat lipputulot käytetään vammaisten lasten ja nuorten hyväksi.
Konsertissa esiintyy orkesteri solisteina Ari Honkanen, Marjaana Korkeakoski ja Jouni Määttänen. Laulujen sanoitus ja sävellys Raimo Lampinen. Lisätietoja p. 040 754 0603. 
Tervetuloa!

Valoinen -vertaistukiryhmä                                               
Seuraavat kokoontumiskerrat toimistolla ovat:
ke 25.9. klo 16-17
ke 30.10. klo 16-17
ke 27.11. klo 16-17
ke 18.12. klo 16-17
Tarkempaa tietoa ryhmästä ja ilmoittautumiset toimistolta puh. 044 061 3161. Osallistumisien peruuntumiset viimeistään edellisenä päivänä suoraan Annalle (ryhmän vetäjä).
Olet lämpimästi tervetullut!

Kulttuuri
Kuopio
PartyTuure: Tuure Kilpeläisen laulujen juhlaa 20.9. klo 18
Musiikkikeskuksella Tuure Kilpeläisen ja Kuopion kaupunginorkesterin ainutlaatuisessa yhteiskonsertissa kuullaan Kaihon Karavaanin hittejä sekä Tuuren uusimman albumin voimakkaita ja raikkaita kappaleita. Lipunmyynti lippu.fi

Sinkku stand up -ilta 21.9. klo 18
Ohjelmaravintola Maximin sinkku stand up -illassa esiintymässä Saana Peltola, Aatu Raitala, Viivi Kuusela ja Matti Paalanen. Lisätietoa puh. 010 338 9499.

Kuopion kädentaitomessut 28.-29.9
Kuopion Kädentaitomessuilla yhdistyy hyvä suunnittelu, aidot materiaalit ja tekemisen taito. Messuja vietetään Kuopio-hallissa samaan aikaan Hyvinvointimessujen kanssa. Lisätietoja puh. 017 182 554.

Kuopion kaupunginteatteri
Kiviä taskussa 7.-8.10. Ohjaus Pentti Kotkaniemi. Rooleissa Martti Suosalo ja Mika Nuojua.
Näytösajat ja lisätietoa kaikista näytöksistä www.kuopionkaupunginteatteri.fi- Ulkoinen linkki tai 0600 413 143. 

Varkauden teatteri
Rajaton rakkaus, ensi-ilta 14.9. Päärooleissa Petri Hervanto, Pekka Johansson ja Jukka-Pekka Löhönen. Ohjaus Ville-Veikko Valtanen.
Lisätietoja Varkauden teatterin toimistolta puh. 044 364 8820.

Iisalmen teatteri
Elämä ikkunan takana, ensi-ilta 26.10. Leevi and the Leavingsin musiikkiin pohjautuva musiikkikomedia.
Lisätietoja Iisalmen teatterin toimistolta puh. 044 082 6065. 

Yhteistyöjärjestöjen ilmoituksia
Kuopion kansalaisopisto
Hyvän Olon Olohuone
Olohuoneiden tunnelmaa luotsaavat Kuopion kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Hanna-Reetta Metsänheimo ja Vanhustyön keskusliiton ennakoinnin asiantuntija Tarja Siltanen.
Kokoontumiset kerran kuussa torstaisin klo 10–12, Puistokartanon Kallavesi-salissa (Puistokatu 20, Kuopio). Voit osallistua tapahtumaan myös omasta olohuoneestasi etänä Zoom-sovelluksen avulla.
3.10. Vapaaehtoistoiminta – Anna hyvän kiertää
7.11. Hyvinvointia luonnosta – Luonto tuo terveyttä monella tapaa
5.12. Ravitsemus – Ruoka hyvän olon lähteenä
9.1. Ikääntymisen uudet kasvot – Millainen on moderni seniori?
6.2. Ihmissuhteet – Meille niin tärkeät, mutta niin vaikeat
13.3. Seniorimatkailu – Minä seniorimatkailijana
3.4. Aistit – Matka omaan arkeen
Lisätietoa Hanna-Reetta Metsänheimo puh. 044-718 4745, hanna-reetta.metsanheimo@kuopio.fi tai linkki Zoom-yhteyteen tarja.siltanen@vtkl.fi

Savon Sydänalue
Sydänpiste 
Kauppakeskus Apajassa terveysarvojen mittauksia ti ja to klo 10-12. 
Lisätietoja puh. 017 261 1834. 

Tukipilari, Kuopio 
Kirjastokatu 5 A 1, 70100 Kuopio.
Avoimet ovet maanantaisin kello 14-16 ja tiistaisin kello 10-12, pois lukien arkipyhät.
Lisätietoja www.tukipilari.fi- Ulkoinen linkki tai Tukipilarin Toiminnanjohtaja Susanna Kähkönen, puh. 044 554 4047. 

OLKA®-Toiminta
OLKA-piste sijaitsee KYSsin päärakennuksen ensimmäisen kerroksen pääaulassa. OLKA-pisteet ovat avoinna arkisin 10-14. Olka-pisteiden 
Lisätietoja 
OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Samja Mykkänen,puh. 044 729 2176

OLKA-pistekierros
Nyt on mahdollisuus lähteä opastetulle kierrokselle tutustumaan Pää-, Kaari-, Säde- sekä Lainesairaalan OLKA-pisteisiin ke 25.9. klo 14–15. Aloitus Pääsairaalan OLKA-pisteeltä klo 14. 
Ilmoittautuminen sulkeutuu 24.9. klo 12.
Lisätietoja 
OLKA- Yhdistystoiminnan koordinaattori Emilia Rossi, puh. 041 314 9658 tai emilia.rossi@tukipilari.fi.

Näkövammaisten aikuisten tuetut lomat 2024
Kruunupuisto
Sopeutumisvalmennus-kurssit näkövammaisille aikuisille Kruunupuistossa. Kurssit on tarkoitettu alle 50-vuotiaille ja eläkkeellä tai muuten pysyvästi pois työelämästä oleville näkövammaisille. Kurssille voi osallistua, jos pystyt liikkumaan ja toimimaan ilman jatkuvaa avustamista. Kurssin tavoitteena on auttaa näkövamman tuomiin muutoksiin ja tukea sinua suoriutumaan arjestasi aktiivisesti. 
Kurssin kesto on 5 vuorokautta. Kurssi toteutetaan ryhmämuotoisena, mutta se sisältää myös yksilöllistä toimintaa. Kuntoutusta toteuttaa moniammatillinen työryhmä. 
Kela maksaa kuntoutusvalmennuksen ohjelman kokonaan – ainoastaan matkoista jää omavastuu. Kela maksaa myös kuntoutusrahaa kuntoutuksen ajalta.
Kurssit eläkkeellä oleville:
7.-11.10.2024
Lisätietoja kruunupuiston asiakassihteeriltä puh. 040 684 6488 tai kuntoutus@kruunupuisto.fi 

Solaris-lomat
Solaris-lomat ry järjestää tuettuja lomia STEA:n myöntämällä tuella. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. 
Viiden vuorokauden lomaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa täysihoito sekä monipuolista ohjattua ohjelmaa.
Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. 
Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa.
Lomailija maksaa omavastuu osuuden 60€ ja matkat. 
Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hankkii sen itse, oma vastuu 60€.
Hakemuksen voit saada mm. Pohjois-Savon näkövammaiset ry:n toimistolta tai sen voi täyttää osoitteessa www.solaris-lomat.fi- Ulkoinen linkki
Lisätietoja Solaris-lomista puh. 043 824 3095.
Lomien hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa. Lomien aikataulut:
23.-28.9. Härmän Kylpylä, Ylihärmä
14.-19.10. Kruunupuisto, Punkaharju
11.-16.11. Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio 

Liikkuva Kuopio
Vinkkejä, virikkeitä, vahvistusta liikuntaluurista.
Tarvitsetko neuvoja ja tietoa liikuntaan liittyvissä asioissa?
Soita maksuttomaan palveluumme 044 718 2505.
Liikuntaluuri palvelee torstaisin kello 12-14.

Liikunnan ilmoitukset
Saijan jumppa
Saijan jumpat joka keskiviikko kello 10-11. Teams- etäyhteyden kautta. 
Ilmoittautumiset ja lisätietoa numeroon 044 081 8933 tai osoitteeseen saija.vornanen@gmail.com

Kuntosali
Kuntosali vuorot perjantaisin klo 14-15 Suokadun palvelutalolla.
Kuntosalille tarvitaan joko Eläkeläisten hyvinvointiranneke tai Palvelukeskuksen hyvinvointiranneke. Rannekkeen voi ostaa Kuopion liikuntahalleilta Kuntolaaksosta, Lippumäeltä tai Kuopio-Hallilta.
Lisätietoja saa Katrilta puh. 040 777 7827. 

Kerhoilmoitukset
Iisalmi
Seurakuntatalon yläsali
Iivolankatu 14 B
ti 8.10. Klo 12-13.30.
ti 12.11. Klo 12-13.30.
ti 10.12. Klo 12-13.30.

Juankoski
Tehtaankirkko, nuorisotila Vintti
Paasikoskentie 1, 73500 Juankoski
Aamukahvit kaikille klo 10-11.30
pe 27.9. 
pe 25.10.
pe 29.11. 

Kuopio  
Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n toimintakeskus
Kuninkaankatu 23 A, 70100 Kuopio
ke 9.10. klo 13-14.30 Toimintakeskuksella. Vieraana Laila Hytönen hyvinvointialueelta, vanhus- ja vammaisasiahenkilö.
ke 23.10. klo 13-14.30 Vieraana toimintakeskuksella Diakoni Mira Leinonen.
ke 6.11. klo 13-14.30 Toimintakeskuksella.
ke 4.12. klo 13-15.00 Puurojuhla Poukamassa. Mukana Kanttori Jarkko Maukkonen, Mira Leinonen.

Leppävirta
Vanha Pappila
Savonkatu 21, 79100 Leppävirta
Näkövammaisten kerho
to 3.10. klo. 13-15.
to 7.11. klo. 13-15. 

Nilsiä
Näkö- ja kuulovammaisten kerho
Seurakuntakodin yläsalissa, Nilsiäntie 59.
ma 23.9. klo 13-14.30
ma 28.10. klo 13-14.30
ma 25.11. klo 13-14.30
ma 16.12. klo 13-14.30 

Suonenjoki
Suonenjoen Kohtaamo
Keskuskatu 4, 77600 Suonenjoki
Kokoonnutaan maanantaina 16. syyskuuta kello 12.00, huomaathan myöhemmän kelloajan! Jatta tarjoaa marjapiirakkaa kahvin kera. Silloin kuullaan myös kerhon uudesta tilanteesta jatkossa.

Kerhoa vetää tästä alkaen Mikael Falin. Lisätietoja saa puhelinnumerosta 045 697 2685 ja sähköpostista mieli.sisa@gmail.com. Kahvimaksuksi on päätetty sama kaksi euroa kuin aiemminkin.
Tervetuloa uudet ja entiset kerholaiset! 

Varkaus
Kuoppakankaan seurakuntakeskus, luokkka 1
Kuoppakankaankatu 11,78200 Varkaus
Mahdollisuus arkiaterian (3e) nauttimiseen ennen kerhoa klo 11 srk-salissa.
ti 1.10. klo 11.30 - 13.15 
ti 5.11 klo 11.30 - 13.15 
ti 3.12. klo 11.30 - 13.15 
ti 17.12. jouluruokailu ja - juhla Puurtilan srk-koti klo 10.30 -13.30

Vehmersalmi
Vehmersalmen seurakuntakoti, yläkerta
Lempeläntie 15 
71310 Vehmersalmi
Lähimmäisen kammari 
Arkinen ateria mahdollisuus mainittu, hintaan 7e. Muina kertoina maksuton kahvitarjoilu.
to 26.9. klo 11.
to 31.10. klo 11.
to 12.12. klo 11. Arkinen ateria.

Seuraava Valokiila
Seuraava Valokiila, numero 18/2024 ilmestyy Daisy-Onlinessa perjantaina 27.09.2024 ja Audio-CD:nä myöhemmin.
Ilmoitukset keskiviikkoon 25.09.2024 mennessä. 

Toimintakeskuksen osoite ja aukioloajat
Osoite: Kuninkaankatu 23 A, 2 kerros, 70100 Kuopio.  
Aukioloajat: toi­min­ta­kes­kus on avoin­na kes­ki­viik­osta perjantaihin kello 10:00 – 14:00. 

Yhteystietoja
Toiminnanjohtaja
Järjestöasiat 
Maija-Leena Stigell
Puhelin: 044 061 3255
Sähköposti: maijaleena.stigell@psnry.fi 

Toimistosihteeri
Jäsenasiat, apuväline- ja äänilehtiasiat
Marjoriikka Rissanen
Puhelin: 044 061 3161 
Sähköposti: aanilehti@psnry.fi 

ICT-tukihenkilö
Tietoteknisten laitteiden käytön opastus 
Ville Huttu
Puhelin: 044 310 0266
Sähköposti: ville.huttu@psnry.fi

Oikeuksienvalvonnan asiantuntija 
Maarit Halonen 
puhelin 050 338 9729
sähköposti maarit.halonen@nakovammaistenliitto.fi 

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Vanhus- ja vammaisasiahenkilö Laila Hytönen, puh. 044 717 6175 maanantaista perjantaihin klo 9-14 tai sähköposti laila.hytonen@pshyvinvointialue.fi
Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraavissa asioissa: tarvitset vammaisten tai ikäihmisten palveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa, haluat antaa palautetta tai kehittämisideoita. Lisätietoja www.pshyvinvointialue.fi- Ulkoinen linkki

Hallitus
Puheenjohtaja
Tuomo Burman
040 067 7306
tuomo.burman@psnry.fi

Varapuheenjohtaja 
Katja Heinonen 041 314 6561

Hallituksen varsinaiset jäsenet 
Anna Lyra
Maire Pylvänäinen, 050 414 7581
Katja Heinonen, 041 314 6561
Mikko Ensio Voutilainen, 040 530 2466
Terho Ruotsalainen, 050 304 6538
Juha Miettinen, 040 528 8909

Asiamiehet
Liikuntavastaava
Saija Vornanen, Iisalmi, 044 081 8933
Käsityövastaava
Kyllikki Luhtapuro, Vehmersalmi, 044 382 0698
Kulttuurivastaava
Maija-Liisa Laitinen, 044 284 7629
Kuntayhteyshenkilöiden yhteyshenkilö
Terho Ruotsalainen 050 304 6538

Kuntayhteyshenkilöiden yhteystiedot
IISALMI: Saija Vornanen 0440 818 933
KIURUVESI / VIEREMÄ / SONKAJÄRVI: Pekka Partanen 0500 572 424
KUOPIO: Martta Väänänen 0400 377 205
LAPINLAHTI / VAPAISJÄRVI: Niilo Pietikäinen 044 023 5460
LEPPÄVIRTA: Aila Pääkkönen 040 569 5260
PIELAVESI / KEITELE / TERVO: Terho Ruotsalainen 050 304 6538
VARKAUS / JOROINEN: Auli Rinne 044 534 6811

Kerhonvetäjien yhteystiedot
Iisalmi Diakoniatyöntekijä Hanne Heiskanen, puhelin: 044 7335 222, sähköposti: hanne.heiskanen@evl.fi
Juankoski Diakoniatyöntekijä Olli Inkinen, puhelin: 040 488 8628, sähköposti: olli.inkinen@evl.fi
Keitele Diakoni Johanna Konttinen, puhelin: 050 303 8176, sähköposti: johanna.konttinen@evl.fi
Kuopio Raija Stigell, puhelin: 044 555 7796, sähköposti: rs.stigell@gmail.com
Lapinlahti Diakoni Heli Hämäläinen, puhelin: 040 751 1070, sähköposti: heli.hamalainen@evl.fi
Leppävirta Diakoni Tarkiainen Elisa, puhelin: 040 705 4642, sähköposti: elisa.tarkiainen@evl.fi
Nilsiä Diakoni Eeva-Leena Ahopelto, puhelin: 040 488 8677, sähköposti: eeva-leena.ahopelto@evl.fi
Pielavesi Diakoni Anne-Maria Halonen, puhelin 040 743 2038, annemaria.halonen@evl.fi
Siilinjärvi Diakoni Erja Valkonen, puhelin: 044 728 4644, 
sähköposti: erja.valkonen@evl.fi
Suonenjoki Mikael Falin puhelin: 045 697 2685, sähköposti: mieli.sisa@gmail.com
Varkaus Raija Rautanen, puhelin: 040 736 4830, sähköposti: raija.rautanen@gmail.com
(Auli Rinne, puh. 044 534 6811)
Vehmersalmi Diakoniatyöntekijä Minna Cunelius puhelin: 040 488 8631, sähköposti: minna.cunelius@evl.fi