Siirry pääsisältöön

Valokiila 18/2024

Valokiila 18/2024   
Valokiila on kuunneltavissa Daisy- online-palvelun kautta 27.09.2024 alkaen ja ilmestyy Audio-CD:nä postitse myöhemmin. 

Puheenjohtaja Tuomo Burman
Tervehdys hyvät Valokiilan kuulijat. Täällä on äänessä Burmannin Tuomo Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja. Teen tätä äänitystä kotonani torstaina 26.päivä syyskuuta ja ulkona on jo kovin syksyistä iphone ilmoitti näin, tässä heti aamukahdeksan jälkeen, että ulkona on 12 astetta lämmintä ja sateen todennäköisyys on 50% ja toki nyt muutenkin syksyyn ollaan tultu sillä syyspäivän tasaus on jo ohitettu ja sehän tarkoittaa sitä, että aurinko nousee myöhemmin ja laskee aikaisemmin eli päivä lyhenee kovaa vauhtia, mutta eipä anneta sen kovin paljon tahtia haitata.
Olen taas ollut kulttuuririennoissa. Kävin tuossa lauantaina teatterissa katsomassa näytelmän tai esityksen Te Naiset- tahdon laulaa, voisin itse asiassa suositella. Oli kivoja tulkintoja Lina Patrikaisella noista iskelmistä aika vähänhän siinä oli puhetta, mutta laulua sitäkin enemmän. Voin suositella.  
No niin siirrytään sitten siihen virallisempaan puoleen. Ehkä ensin voisi todeta, että olemme Maija-Leenan ja Villen kanssa Varkauden kerhossa vieraana 1.päivä lokakuuta. Onpa mukava taas nähdä varkautelaisia   näkövammaisia ja kuulla kuulumisia.  
Eilen 25.päivä syyskuuta keskiviikkona meillä oli Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n hallituksen kokous. Aika tiivistä tahtia vietiin kokousta läpi ja siellähän keskeisinä asioina oli tietysti toimintasuunnitelman hyväksyminen esitettäväksi yhdistyksen syyskokoukselle ja samoin myös talousarvion hyväksyminen esitettäväksi Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n syyskokoukselle ja tässä jo ennakkotietona voisi todeta, että yhdistyksen syyskokous pidetään perjantaina 29.päivä marraskuuta, miltä tämä yhdistyksen tulevaisuus näyttää niin siihen varmasti sitten perehdytään tarkemmin kun kokous -materiaalit tulee ja nähdään ne. Mutta voisi sanoa,  että niukkuutta niukkuutta on tulevista avustuksista, ei ehkä ole hirveästi tietoa varmaan ensi vuosi menee aika lailla totuttuun tapaan, mutta seuraavissa varmasti jo sitten tulee enemmänkin säästöjä, joten kaikenlainen tuki yhdistykselle on todellakin tarpeen, että saadaan toiminnat toteutettua ja meitä jokaista asianmukaisesti palveltua.  
Seuraava hallituksen kokous meillä on keskiviikkona 30.lokakuuta. Ihan tiedoksi, jos jollakin on jotakin hallitukselle asiaa, joka haluaa vaikkapa kokoukseen tuoda, niin nyt ehtii hyvin, kun on tiedossa, milloin seuraava kokous on.  
Niin no oikeastaan sen vielä haluaisin todeta, siitä jo tulee tuolla Valokiilassa tietenkin tietoa, että tiistaina 22.päivä lokakuuta järjestetään taas yhdessä Kuopion invalidien kanssa validia -talolla karaoke ja aloitetaan kello 10 mutta tästä varmasti on sitten Valokiilassa tarkempikin ilmoitus.  
No tässä varmaankin tärkeimmät Tuomolta tällä kertaa. Jos haluat yhteyttä Tuomoon, niin sehän toki onnistuu. Nimeni on Tuomo Burman. Puhelinnumeroni on 040 067 7306 ja sähköpostiosoitteeni on tuomo.burman@psnry.fi
Oikein mukavaa syksyä jokaiselle Valokiilan kuulijalle. Moi moi.

Ilmoituksia
Tekoäly tutuksi -koulutus
Yhdistys järjesti Tekoäly tutuksi -koulutuksen etäyhteydellä to 26.9. kello 13-14. Koulutus järjestettiin yhteistyössä Kuopion kansalaisopiston kanssa. Koulutuksen tarkoitus on tarjota tavalliselle kansalaiselle perustietoa tekoälystä ja selventää siihen liittyvää hämmennystä. Voit saada tallenteen tai tekstiversion koulutuksesta laittamalla sähköpostia osoitteeseen aanilehti@psnry.fi

Blindshell classic 2 vaihtokampanja - Aviris
Kun ostat uuden BlindShell Classic 2 -puhelimen ja samalla palautat Avirikseen vanhan BlindShell Classic -puhelimesi (ei BlindShell Classic 2), saat uuden puhelimen hinnasta 100 euron (sis. alv) hyvityksen. Vanhan puhelimen palautus aika on 30 vuorokautta uuden BlindShell Classic 2 ostohetkestä.
Vaihtokampanjan oli tarkoitus olla voimassa syyskuun loppuun, mutta suuren suosion vuoksi kampanja jatkuu marraskuun loppuun asti!
Vaihtokampanjatilauksia ei valitettavasti ole mahdollista tehdä Aviriksen verkkokaupassa vaan ainoastaan puhelimitse 09 3960 4700 tai sähköpostitse info@aviris.fi.

Iltapäiväkahvitilaisuuksia lasten ja nuorten huoltajille
Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonta järjestää kerran kuukaudessa lyhyen infomaisen iltapäiväkahvittelun huoltajille. 
Teemat vaihtuvat kuukausittain liittyen näkövammaisten lasten ja nuorten arkeen ja palveluihin. Ota kuppi kuumaa, mukava asento ja tule mukaan kuulemaan aiheesta.
ti 8.10. klo 16- 16.30 ”Näkövammainen lapsi, nuori ja yksilöllinen kuntoutus” 
ke 6.11. klo 16- 16.30 ”Lapsi ja aivoperäinen näkövamma” 
ti 10.12. klo 16- 16.30 ”Näkövammainen lapsi, nuori ja sosiaalinen media” 
Ilmoittautumisesta ja iltapäiväkahvitilaisuuksista lisätietoa
Annika Tyynysniemi
oikeuksienvalvonnan asiantuntija
050 352 1945
annika.tyynysniemi@nakovammaistenliitto.fi

Vertaistuki
Valoinen-vertaistuki ryhmän vetäjän Annan haastattelu /Tiivistelmä: kokonaisuus kuunneltavissa Valokiilan äänilehdestä.
Marjoriikka: Anna vedät tuota Valoinen -vertaisryhmää, kertoisitko mistä se on saanut alkunsa? 
Anna: Monissa tilaisuuksissa tai tilanteissa, jossa mä tapasin näkyvammautuneita ja näön kanssa kamppailevia ihmisiä. Niin tuntuu että sitä vertaistukiryhmää olisi tarvittu ja sellaista ei ollut. Ei ollut silloinkaan, kun mulla itselläni oli aika iso kriisi tän näön menetyksen kanssa. Sitten se ajatus siitä iti pikkuhiljaa ja viime vuonna sitten aloittelimme toiminnanjohtaja Maija-Leena kanssa tätä ryhmää. Ja hissukseen se on sitten lähtenyt lentoon. 
Marjoriikka: Kerrotko vielä, mitä siinä ryhmässä tehdään? 
Anna: Puhutaan tai siellä voi olla myös aivan hiljaa. Koska tää on kuitenkin näkevien maailma, ja se näön heikkeneminen ja menettäminen on läheisille, omaisillekin iso asia, iso kriisi. Aika usein, liiankin usein se näkövammautunut joutuu kantamaan myös lähipiirin sitä jaksamista ja asenteita ja ulkomaailmankin asenteita. Eli siellä puhutaan, jutellaan, itketään ja nauretaan. Mutta sinne voi tulla myös aivan hyvin vaan kuuntelemaan, ja myöhemmin jos jaksaa jutella niin sitten voi jutella. Jakaa muitakin asioita, kuin sitä näkövammaan liittyvää elämistä ja olemista. 
Marjoriikka: Uskaltaakos siellä ryhmässä kertoa kaikennäköisiä asioita, vai?
Anna: Kunkin ryhmäkerran sisältö muotoutuu sen mukaan, mitä sieltä nousee esiin. Ja jos on esimerkiksi vaikea aihe tai asia, niin ei ole pakko jakaa mitään. Vaan oman mitan ja oman jaksamisen mukaan. Ja se on luottamuksellinen ryhmä eli kaikki mitä siellä puhutaan, jää siihen ryhmään, eikä niitä huudella sitten kotona eikä kaduilla. Se on luottamuksellinen ryhmä, ja sitten se on semmoinen arvostava ja kunnioittava ryhmä, että jokaisella on omanlainen elämänhistoria, elämäntilanne. Ja kaikkien ajatukset ja kokemukset on aivan yksi oikeata. Jokainen saa puhua tai jolla puhumatta. Eikä tarvitse sitoutua olemaan joka kerta edes, vaan silloin kun se itselleen sopii. Näkövammasta puhuminen, niin se on aika kova paikka. Se on todella kova paikka puida tai käsitellä sitä edes yksin, myöntää se, tai hyväksyä jollain tavalla ja pidempäänkin näkövammaisina eläneille, on aina niitä huonoja aikoja, huonoja päiviä, että ei tämä ole auringonpaistetta, vaikka nimi onkin Valoinen, niin aina ole. Ja niistä huonoista hetkistä voin myös puhua. 
Marjoriikka: Mitenkäs tähän ryhmään sitten voisi osallistua, jos haluaisi? 
Anna: Ryhmä kokoontuu siellä toimintakeskuksella kello 16. Kerran kuussa, päivät on sovittu etukäteen, ja se on yleensä ollut keskiviikko päivä. Mutta mä oon jakanut tän ryhmän 2 osaan, eli toinen on kello 13 ja sitten tää kello 16 ryhmä. Ja tää 13 ryhmä on pääasiassa sellaisia, jotka ovat puhelimitse. Niin se puhelimen kautta. Silloin ei tarvitse mitään muuta, kuin odottaa että minä soitan ja vastata puheluun ja mä yhdistän sitten siihen linjalle. Toivoisin, että lähempää tulevat pääsisi sinne paikan päälle.
Marjoriikka: Kiteytätkö vielä ihan tähän loppuun, että millainen tarkoitus tällä ryhmällä on?
Anna: No mitä tää vertaistuki nyt on, miten sen kauniisti sanoisin, tämän näkevien maailman puristuksessa oleminen, välillä, niin se on helpompaa kun on muita, jotka ymmärtää sen. Mitä se näkövammaisena se elämä on. Mutta ei tää niin surkeata ole aina, että myös sitä iloa ja naurua on siellä paljon ja toisten tukemista ja käytännön neuvojen saamista.
Marjoriikka: Ketkä tähän ryhmään voisi osallistua? 
Anna: Yleensäkin tämä on näön mukanaan tuomien haasteiden kanssa kamppaileville. Tämä ei ole nyt omaisille tarkoitettu ryhmä, omaisille sitten myöhemmin viritellään muuta toimintaa, joskin olen huomannut, että se olisi omaisillekin tärkeä oma ryhmänsä. Mut tää on nyt näkövammaisille, jotka kamppailevat sen tai muuttuvan näkötilanteen kanssa. Ikärajaa ei ole. Että tule sellaisena kuin olet. 
Marjoriikka: Tähän olisi varmaan hyvä lopettaa. Kiitos Anna sinulle tästä. 
Anna: Kiitos ja tervetuloa. Tervetuloa mukaan, vaikka ei aina olisi niin valoinen olo, niin yhdessä on vähävaloisampi olo. Tervetuloa.

Valoinen -vertaistukiryhmä                                               
Seuraavat kokoontumiskerrat toimistolla ovat:
ti 22.10 klo 12-16
ke 30.10. klo 16-17
ke 27.11. klo 16-17
ke 18.12. klo 16-17
Tarkempaa tietoa ryhmästä ja ilmoittautumiset toimistolta puh. 044 061 3161. Osallistumisien peruuntumiset viimeistään edellisenä päivänä suoraan Annalle (ryhmän vetäjä) puh. 045 111 8892.
Olet lämpimästi tervetullut!

Tapahtumat
Virtuaalinen kahvihetki 
Virtuaalinen kahvihetki työikäisille järjestetään etäyhteydellä ti 1.10. kello 17. Vieraana on Pohjois-Savon TE-palveluista työkoordinaattori Sari Hoffren. Ilmoittautumiset toimisto@psnry.fi

Koulutus kart­ta­pal­ve­luis­ta
Koulutuksessa käydään läpi erilaisia karttapalveluita, kuinka niitä käytetään, mihin niitä käytetään ja harjoitellaan niillä reittiohjeen etsimistä.
Koulutus järjestetään toimintakeskuksella 10.10.2024 klo 12-14.
Ilmoittautumiset 7.10 mennessä sähköpostitse ville.huttu@psnry.fi tai puhelimitse 044 310 0266.
Tervetuloa mukaan!

Hetki Karaoken parissa
Kuopion Invalidien kanssa yhteistyössä Karaoke hetki ti 22.10. klo 10-12. Validia talolla Päiväkeskuksessa osoitteessa Savonkatu 16. Sisäänkäynti takapihalta. Vetäjinä Tuomo Burman ja Katja Savolainen. Tervetuloa!

Neule- ja askertelukerho
Pohjois-Savon näkövammaiset ry järjestää käsityökerhon toimintakeskuksella to 31.10. klo 10-13. Kuninkaankatu 23A. Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin, toiveet ohjelmasta käsityövastaavalle Kyllikki Luhtapurolle puhelin 044 382 0698. Ilmoittautumiset kerhoon Kyllikille viimeistään pe 25.10. mennessä.

”Hyvän ystävän kosketus” -konsertti isänpäivänä 10.11. klo 18 Sokeiden viikolla 
Paikka: Iisalmen kulttuurikeskus Carl Collan-sali 
Lipun hinta 15 euroa
Konsertista saatavat lippu tulot käytetään vammaisten lasten ja nuorten hyväksi.
Konsertissa esiintyy orkesteri solisteina Ari Honkanen, Marjaana Korkeakoski ja Jouni Määttänen. Laulujen sanoitus ja sävellys Raimo Lampinen. Lisätietoja p. 040 754 0603. 
Tervetuloa!

Kulttuuri
Kuopio
Tempo-sarja: Puhaltavat syksyn sävelet ti 1.10. klo 19-20
Kuopion Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisalissa järjestettävässä konsertissa kuullaan kolme teosta, joita kaikkia yhdistävät puhallinsoittimet. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kävelykierros: Valkeisenlampi – muinaisesta suosta kaupunkikeitaaksi 
Kuopion museo järjestää geologiateemaisen kävelykierroksen Valkeisenlammen ympäri keskiviikkona 2.10. klo 17. Kävelykierros on maksuton.

Vanhusten päiväkonsertti: Kotirintaman naiset pe 4.10. klo13-14
Kuopion Musiikkikeskuksella Konserttisalissa. Kertomuskonsertissa kuullaan aikakauden radiohiteillä höystettyä tarinointia siviilien elämästä ja tunnelmista sota-aikaan. Liput lippu.fi tai 0600 900 900.

Viivi pe 4.10. klo 20
Sawohouse Undergroundissa. Liput ovelta tai tiketti.fi tai puh. 0600 1 1616.

Behm la 5.10. klo 19
Kuopion Musiikkikeskuksella. Liput lippu.fi tai 0600 900 900.

Etäopastus: Ihmisen aika ti 8.10. klo 09:15 - 10:00
Vanhustenviikon kunniaksi vierailu Kuopion museon Ihmisen aika -näyttelyssä voi tehdä ruudun äärellä missä tahansa. Etäopastuksella tutustutaan elämään Pohjois-Savon alueella niiden 11 500 vuoden aikana, jotka ihminen on täällä viettänyt.Etäopastus on maksuton ja kestää noin 30–45 min. Sitä pääsee seuraamaan Kuopion museon YouTube-kanavalla.

Etäopastus: Aikamatka 1930-luvulle ke 9.10. klo 09:15 - 10:00
Vanhustenviikolla Kuopion korttelimuseon tunnelmallisessa ympäristössä pääsee vierailemaan myös verkon välityksellä. Etäopastuksella tutustutaan lähes sadan vuoden takaiseen Kuopioon ja arkeen ja elämään 1930-luvun kodissa. Opastus on maksuton ja kestää noin 30–45 min. Sitä pääsee seuraamaan Kuopion museon YouTube-kanavalla.

Fiesta Latina -salsailta to 10.10. klo 19-22
Ohjelmaravintola Maximissa Fiesta Latina -salsaillat! Luvassa vapaata tanssia, ohjattuja tanssituokioita ja yllätysesiintymisiä. Kuopion SalsaStudion DJ Barbaro kuumentaa tanssilattian lattaribiiseillä. Vapaa pääsy!

Arttu Wiskari pe 11.10. klo 20
Sawohouse Undergroundissa. Liput ovelta tai tiketti.fi tai puh. 0600 1 1616.

Joel Hallikainen la 12.10. klo 19
Ohjelmaravintola Maximissa. Liput tiketti.fi tai puh. 0600 1 1616.

Jarkko Tamminen – Kuuleeko Kuopio? Imitaatioshow la 12.10. klo 19-21
Kuopion Musiikkikeskuksella. Liput lippu.fi tai 0600 900 900.

Kuopion kaupunginteatteri
Elämälle kiitos -tapahtuma ke 9.10 klo 14-16.30. Tapahtuma on osa valtakunnallista Vanhustenviikkoa. Vapaa pääsy.
Merkitys vai tarkoitus? -taiteen ja tieteen tapahtuma to 10.10. klo 18-20.
Vapaa pääsy.
Näytösajat ja lisätietoa kaikista näytöksistä www.kuopionkaupunginteatteri.fi- Ulkoinen linkki tai 0600 413 143. 

Varkauden teatteri
Klubi-ilta, ke 2.10. klo19. Teemana: tällaista elämä on. 
Loppukevennys, tähtivieraiu la 12.10. klo 18. Rooleissa Jukka Rasila, Ville Keskinen ja Kalle Pylvänäinen. Ohjaus Otto Kanerva.
Lisätietoja Varkauden teatterin toimistolta puh. 044 364 8820.

Iisalmen teatteri
Elämä ikkunan takana, ensi-ilta 26.10. Leevi and the Leavingsin musiikkiin pohjautuva musiikkikomedia.
Lisätietoja Iisalmen teatterin toimistolta puh. 044 082 6065. 

Yhteistyöjärjestöjen ilmoituksia
Kuopion kansalaisopisto
Hyvän Olon Olohuone
Olohuoneiden tunnelmaa luotsaavat Kuopion kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Hanna-Reetta Metsänheimo ja Vanhustyön keskusliiton ennakoinnin asiantuntija Tarja Siltanen.
Kokoontumiset kerran kuussa torstaisin klo 10–12, Puistokartanon Kallavesi-salissa (Puistokatu 20, Kuopio). Voit osallistua tapahtumaan myös omasta olohuoneestasi etänä Zoom-sovelluksen avulla.
3.10. Vapaaehtoistoiminta – Anna hyvän kiertää
7.11. Hyvinvointia luonnosta – Luonto tuo terveyttä monella tapaa
5.12. Ravitsemus – Ruoka hyvän olon lähteenä
9.1. Ikääntymisen uudet kasvot – Millainen on moderni seniori?
6.2. Ihmissuhteet – Meille niin tärkeät, mutta niin vaikeat
13.3. Seniorimatkailu – Minä seniorimatkailijana
3.4. Aistit – Matka omaan arkeen
Lisätietoa Hanna-Reetta Metsänheimo puh. 044-718 4745, hanna-reetta.metsanheimo@kuopio.fi tai linkki Zoom-yhteyteen tarja.siltanen@vtkl.fi

Savon Sydänalue
Sydänpiste 
Kauppakeskus Apajassa terveysarvojen mittauksia ti ja to klo 10-12. 
Lisätietoja puh. 017 261 1834. 

Tukipilari, Kuopio 
Kirjastokatu 5 A 1, 70100 Kuopio.
Avoimet ovet maanantaisin kello 14-16 ja tiistaisin kello 10-12, pois lukien arkipyhät.
Lisätietoja www.tukipilari.fi- Ulkoinen linkki tai Tukipilarin Toiminnanjohtaja Susanna Kähkönen, puh. 044 554 4047. 

OLKA®-Toiminta
OLKA-piste sijaitsee KYSsin päärakennuksen ensimmäisen kerroksen pääaulassa. OLKA-pisteet ovat avoinna arkisin 10-14. Olka-pisteiden 
Lisätietoja 
OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Samja Mykkänen,puh. 044 729 2176

Näkövammaisten aikuisten tuetut lomat 2024
Kruunupuisto
Sopeutumisvalmennus-kurssit näkövammaisille aikuisille Kruunupuistossa. Kurssit on tarkoitettu alle 50-vuotiaille ja eläkkeellä tai muuten pysyvästi pois työelämästä oleville näkövammaisille. Kurssille voi osallistua, jos pystyt liikkumaan ja toimimaan ilman jatkuvaa avustamista. Kurssin tavoitteena on auttaa näkövamman tuomiin muutoksiin ja tukea sinua suoriutumaan arjestasi aktiivisesti. 
Kurssin kesto on 5 vuorokautta. Kurssi toteutetaan ryhmämuotoisena, mutta se sisältää myös yksilöllistä toimintaa. Kuntoutusta toteuttaa moniammatillinen työryhmä. 
Kela maksaa kuntoutusvalmennuksen ohjelman kokonaan – ainoastaan matkoista jää omavastuu. Kela maksaa myös kuntoutusrahaa kuntoutuksen ajalta.
Kurssit eläkkeellä oleville:
7.-11.10.2024
Lisätietoja kruunupuiston asiakassihteeriltä puh. 040 684 6488 tai kuntoutus@kruunupuisto.fi 

Solaris-lomat
Solaris-lomat ry järjestää tuettuja lomia STEA:n myöntämällä tuella. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. 
Viiden vuorokauden lomaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa täysihoito sekä monipuolista ohjattua ohjelmaa.
Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. 
Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa.
Lomailija maksaa omavastuu osuuden 60€ ja matkat. 
Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hankkii sen itse, oma vastuu 60€.
Hakemuksen voit saada mm. Pohjois-Savon näkövammaiset ry:n toimistolta tai sen voi täyttää osoitteessa www.solaris-lomat.fi- Ulkoinen linkki
Lisätietoja Solaris-lomista puh. 043 824 3095.
Lomien hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa. Lomien aikataulut:
14.-19.10. Kruunupuisto, Punkaharju
11.-16.11. Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio 

Liikkuva Kuopio
Vinkkejä, virikkeitä, vahvistusta liikuntaluurista.
Tarvitsetko neuvoja ja tietoa liikuntaan liittyvissä asioissa?
Soita maksuttomaan palveluumme 044 718 2505.
Liikuntaluuri palvelee torstaisin kello 12-14.

Liikunnan ilmoitukset
Saijan jumppa
Saijan jumpat joka keskiviikko kello 10-11. Teams- etäyhteyden kautta. 
Ilmoittautumiset ja lisätietoa numeroon 044 081 8933 tai osoitteeseen saija.vornanen@gmail.com

Kuntosali
Kuntosali vuorot perjantaisin klo 14-15 Suokadun palvelutalolla.
Kuntosalille tarvitaan joko Eläkeläisten hyvinvointiranneke tai Palvelukeskuksen hyvinvointiranneke. Rannekkeen voi ostaa Kuopion liikuntahalleilta Kuntolaaksosta, Lippumäeltä tai Kuopio-Hallilta.
Lisätietoja saa Katrilta puh. 040 777 7827. 

Kerhoilmoitukset
Iisalmi
Seurakuntatalon yläsali
Iivolankatu 14 B
ti 8.10. Klo 12-13.30.
ti 12.11. Klo 12-13.30.
ti 10.12. Klo 12-13.30.

Juankoski
Tehtaankirkko, nuorisotila Vintti
Paasikoskentie 1, 73500 Juankoski
Aamukahvit kaikille klo 10-11.30
pe 25.10.
pe 29.11. 

Kuopio  
Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n toimintakeskus
Kuninkaankatu 23 A, 70100 Kuopio
ke 9.10. klo 13-14.30 Toimintakeskuksella. Vieraana Laila Hytönen hyvinvointialueelta, vanhus- ja vammaisasiahenkilö.
ke 23.10. klo 13-14.30 Vieraana toimintakeskuksella Diakoni Mira Leinonen.
ke 6.11. klo 13-14.30 Toimintakeskuksella.
ke 4.12. klo 13-15.00 Puurojuhla Poukamassa. Mukana Kanttori Jarkko Maukkonen, Mira Leinonen.

Leppävirta
Vanha Pappila
Savonkatu 21, 79100 Leppävirta
Näkövammaisten kerho
to 3.10. klo. 13-15.
to 7.11. klo. 13-15. 

Nilsiä
Näkö- ja kuulovammaisten kerho
Seurakuntakodin yläsalissa, Nilsiäntie 59.
ma 28.10. klo 13-14.30
ma 25.11. klo 13-14.30
ma 16.12. klo 13-14.30 

Suonenjokin
Suonenjoen näkövammaisten kerho kokoontuu syyskaudella Kohtaamossa osoitteessa Keskuskatu 4 joka keskiviikko klo 12-14. Ensimmäinen keskiviikkoinen kerho päivä on 2.10.2024.
Ennen näkövammaisten kerhoa Kohtaamossa pyörii vapaamuotoiset keskiviikkokahvit klo 10 alkaen, joten paikalle voi tulla jo aikaisemminkin.
Kerhoa vetävät Mikael Falin ja Katja Vikla. Lisätietoja saa puhelinnumerosta 045 697 2685 ja 040 561 5161 sekä sähköpostista mieli.sisa@gmail.com.
Tervetuloa mukaan uudet ja entiset kerholaiset!

Varkaus
Kuoppakankaan seurakuntakeskus, luokkka 1
Kuoppakankaankatu 11,78200 Varkaus
Mahdollisuus arkiaterian (3e) nauttimiseen ennen kerhoa klo 11 srk-salissa.
ti 1.10. klo 11.30 - 13.15 
ti 5.11 klo 11.30 - 13.15 
ti 3.12. klo 11.30 - 13.15 
ti 17.12. jouluruokailu ja - juhla Puurtilan srk-koti klo 10.30 -13.30

Vehmersalmi
Vehmersalmen seurakuntakoti, yläkerta
Lempeläntie 15 
71310 Vehmersalmi
Lähimmäisen kammari 
Arkinen ateria mahdollisuus mainittu, hintaan 7e. Muina kertoina maksuton kahvitarjoilu.
to 31.10. klo 11.
to 12.12. klo 11. Arkinen ateria.

Seuraava Valokiila
Seuraava Valokiila, numero 19/2024 ilmestyy Daisy-Onlinessa perjantaina 11.10.2024 ja Audio-CD:nä myöhemmin.
Ilmoitukset keskiviikkoon 09.10.2024 mennessä. 

Toimintakeskuksen osoite ja aukioloajat
Osoite: Kuninkaankatu 23 A, 2 kerros, 70100 Kuopio.  
Aukioloajat: toi­min­ta­kes­kus on avoin­na kes­ki­viik­osta perjantaihin kello 10:00 – 14:00. 

Yhteystietoja
Toiminnanjohtaja
Järjestöasiat 
Maija-Leena Stigell
Puhelin: 044 061 3255
Sähköposti: maijaleena.stigell@psnry.fi 

Toimistosihteeri
Jäsenasiat, apuväline- ja äänilehtiasiat
Marjoriikka Rissanen
Puhelin: 044 061 3161 
Sähköposti: aanilehti@psnry.fi 

ICT-tukihenkilö
Tietoteknisten laitteiden käytön opastus 
Ville Huttu
Puhelin: 044 310 0266
Sähköposti: ville.huttu@psnry.fi

Oikeuksienvalvonnan asiantuntija 
Maarit Halonen 
puhelin 050 338 9729
sähköposti maarit.halonen@nakovammaistenliitto.fi 

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Vanhus- ja vammaisasiahenkilö Laila Hytönen, puh. 044 717 6175 maanantaista perjantaihin klo 9-14 tai sähköposti laila.hytonen@pshyvinvointialue.fi
Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraavissa asioissa: tarvitset vammaisten tai ikäihmisten palveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa, haluat antaa palautetta tai kehittämisideoita. Lisätietoja www.pshyvinvointialue.fi- Ulkoinen linkki

Hallitus
Puheenjohtaja
Tuomo Burman
040 067 7306
tuomo.burman@psnry.fi

Varapuheenjohtaja 
Katja Heinonen 041 314 6561

Hallituksen varsinaiset jäsenet 
Anna Lyra
Maire Pylvänäinen, 050 414 7581
Katja Heinonen, 041 314 6561
Mikko Ensio Voutilainen, 040 530 2466
Terho Ruotsalainen, 050 304 6538
Juha Miettinen, 040 528 8909

Asiamiehet
Liikuntavastaava
Saija Vornanen, Iisalmi, 044 081 8933
Käsityövastaava
Kyllikki Luhtapuro, Vehmersalmi, 044 382 0698
Kulttuurivastaava
Maija-Liisa Laitinen, 044 284 7629
Kuntayhteyshenkilöiden yhteyshenkilö
Terho Ruotsalainen 050 304 6538

Kuntayhteyshenkilöiden yhteystiedot
IISALMI: Saija Vornanen 0440 818 933
KIURUVESI / VIEREMÄ / SONKAJÄRVI: Pekka Partanen 0500 572 424
KUOPIO: Martta Väänänen 0400 377 205
LAPINLAHTI / VAPAISJÄRVI: Niilo Pietikäinen 044 023 5460
LEPPÄVIRTA: Aila Pääkkönen 040 569 5260
PIELAVESI / KEITELE / TERVO: Terho Ruotsalainen 050 304 6538
VARKAUS / JOROINEN: Auli Rinne 044 534 6811

Kerhonvetäjien yhteystiedot
Iisalmi Diakoniatyöntekijä Hanne Heiskanen, puhelin: 044 7335 222, sähköposti: hanne.heiskanen@evl.fi
Juankoski Diakoniatyöntekijä Olli Inkinen, puhelin: 040 488 8628, sähköposti: olli.inkinen@evl.fi
Keitele Diakoni Johanna Konttinen, puhelin: 050 303 8176, sähköposti: johanna.konttinen@evl.fi
Kuopio Raija Stigell, puhelin: 044 555 7796, sähköposti: rs.stigell@gmail.com
Lapinlahti Diakoni Heli Hämäläinen, puhelin: 040 751 1070, sähköposti: heli.hamalainen@evl.fi
Leppävirta Diakoni Tarkiainen Elisa, puhelin: 040 705 4642, sähköposti: elisa.tarkiainen@evl.fi
Nilsiä Diakoni Eeva-Leena Ahopelto, puhelin: 040 488 8677, sähköposti: eeva-leena.ahopelto@evl.fi
Pielavesi Diakoni Anne-Maria Halonen, puhelin 040 743 2038, annemaria.halonen@evl.fi
Siilinjärvi Diakoni Erja Valkonen, puhelin: 044 728 4644, 
sähköposti: erja.valkonen@evl.fi
Suonenjoki Mikael Falin puhelin: 045 697 2685, sähköposti: mieli.sisa@gmail.com, Katja Vikla puhelin: 040 561 5161.
Varkaus Raija Rautanen, puhelin: 040 736 4830, sähköposti: raija.rautanen@gmail.com
(Auli Rinne, puh. 044 534 6811)
Vehmersalmi Diakoniatyöntekijä Minna Cunelius puhelin: 040 488 8631, sähköposti: minna.cunelius@evl.fi